Nieuwe VCA examens
15/01/18

Sinds 1 januari 2018 is het nieuwe VCA examensysteem in werking getreden.

De grootste verandering is een verschuiving van kennisvragen naar toepassingsvragen. Kennis is uiteraard nog steeds nodig, maar waar het in de praktijk vooral om draait is de toepassing ervan. Daarom bestaat het examen niet meer alleen uit meerkeuzevragen, maar zijn er ook vragen aan de hand van specifieke situaties. De examenkandidaten moeten hieruit dan een veilige keuze maken. Vanaf nu gebeurt het examen ook uitsluitend via beeldschermen.

 

Een gedetailleerd overzicht van de wijzigingen vind je terug in de nieuwsbrief 2017 van BESACC-VCAv. Benieuwd hoe het VCA examen er vanaf nu uitziet? Bekijk hier een proefexamen.

Dag van de Verbindingspersonen: wat heeft u gemist?
08/01/18

Op 15 december 2017 organiseerde PI de ‘Dag van de Verbindingspersonen’. Thema van onze jaarlijkse bijeenkomst was het manueel hanteren van lasten. Ergonoom Kris De Troyer bezorgde ons praktische tips over ergonomisch ‘heffen en tillen’, zowel op de werkplek als thuis, met als toemaatje een opfrissing over ergonomisch verantwoord beeldschermwerk. Daarna gaf dr. Jean-Edouard Stevens, arbeidsgeneesheer bij CESI, ons zijn visie over de kosten en baten van voorafgaande gezondheidsonderzoeken bij het manueel hanteren van lasten. Tot slot heeft de inspectie de laatste stand van zaken toegelicht m.b.t. hun inspectiecampagne in de sector in 2018. De studievoormiddag werd afgesloten met een warme lunch. Aansluitend bij het thema van de dag kregen we een korte initiatie ‘yoga at your desk’. Vaak hebben werknemers een zittend bestaan. Yoga docente Sigrid van de Wijer gaf ons enkele tips over hoe je aan yoga kan doen op de werkplek. Kleine, gemakkelijke oefeningen die weinig tijd in beslag nemen, maar zeker zijn effect hebben. Heb je de Dag van de Verbindingspersonen gemist? Hier vind je de presentaties van de sprekers terug.

De PI agenda 2018 is er!
24/10/17

De #bestjobguideever is gearriveerd! Bestel nu de veiligheidsagenda 2018 om uit te delen aan uw uitzendkrachten en jobstudent-uitzendkrachten. Wist je dat er deze keer notitiepagina’s in zitten die je kan uitscheuren? Handig voor kleine nota’s. Bestel hier

U volgt de basisopleiding “Sociale wetgeving & welzijn op het werk - uitzendarbeid” bij Federgon?

 

Dan kan u dezelfde dag deelnemen aan de cursus Preventiebeleid bij uitzendarbeid georganiseerd door Preventie en Interim (PI).

 

De cursus biedt inzicht in het voorkomen van arbeidsongevallen van uitzendkrachten op de werkplek en hoe hun gezondheid te beschermen. Het is ook de perfecte gelegenheid om kennis te maken met de werking van de Centrale Dienst ‘Preventie en Interim’ en wat deze voor u kan betekenen. Meer info en inschrijven

 

Centrale Gegevensbank PI-M

 

In decembre 2017 werden tot nu toe al 71.947 resultaten van de gezondheidsonderzoeken opgenomen in de Centrale Gegevensbank.