Home → Thema's → Signalisering

Signalisering

Deze pagina geeft een overzicht van de veiligheids-en gezondheidssignalisatie die moet gebruikt worden op de werkplaats. Dit betreft zowel de signalisatieborden  met gebodstekens, verbodstekens, waarschuwingstekens, de aanduiding van nooduitrusting als de etikettering van producten om de gebruiker te informeren over de risico's bij gebruik van deze stoffen. Deze universele taal met bekende symbolen en pictogrammenlaten toe op een doeltreffende manier de werknemer te informeren.

 

2009 was een scharnierpunt voor de etikettering van chemische stoffen. nieuwe pictogrammen zullen stillaan op de verpakkingen verschijnen. Vaarwel oranje, welkom rood. Bedoeling is een uniformisering op wereldschaal.

 

Europa laat echter een overgangsperiode om de nieuwe pictogrammen op nieuwe verpakkingen te verplichten

  • 1 december 2010 voor zuivere chemische stoffen (aceton, brandalcohol,...)
  • 1 juni 2015 voor de mengsels van chemische stoffen (verven, bestrijdingsmiddelen,..)

Opgelet, het oranje vierkant wordt een ruit met rode  nieuwe symbolen. Er is niet altijd een volledige overeenstemming tussen bepaalde nieuwe en oude pictogrammen, eenzeldfe tekening krijgt een gewijzigde betekenis. Bijkomende informatie op het  etiket goed lezen wordt de boodschap. De bijgevoegde technische steekkaarten, en affiche kunnen de gebruiker reeds op weg helpen

Signalisatie : volledig overzicht
Veiligheidssignalisatieborden op werkplaats
Veiligheidssignalisatie in productiewerkplaats
Veiligheidssignalisatie op kantoor
Etikketering chemische producten en mengsels, transport, ecolabels
Pictogrammen : zie DVD technische documentatie

Wetgeving : Etikketering chemische producten

Affiche

 

 

Meer informatie