PI-campagne 2020-2021: Onthaal van uitzendkrachten

Affiche

Welkom

 

Over de campagne

In 2020 is Preventie en Interim gestart met een grote sensibiliseringscampagne over het onthaal van uitzendkrachten die wordt verder gezet in 2021.

Te veel gebruikers houden onvoldoende rekening met de noodzaak van een onthaal voor nieuwe vaste werknemers alsook voor uitzendkrachten. Door gebrek aan tijd, nalatigheid en soms onwetendheid wijzen ze uitzendkrachten toe aan een werkpost zonder hen de informatie te verstrekken die nodig is om veilig te werken.

Doelstellingen

  • Uitzendkrachten informeren over het onthaal en de inhoud daarvan en hen te sensibiliseren voor de noodzaak om voldoende geïnformeerd te zijn om veilig bij een gebruiker te kunnen werken
  • Gebruikers informeren over het verplichte onthaal van nieuwe werknemers en hen ondersteunen om de praktijk in het bedrijf te versterken

Een goed geïnformeerde uitzendkracht is er twee waard: Doe mee aan de campagne!

Hoe doe je dat? PI levert sensibiliserings- en informatiemateriaal.

Een “onthaal” notitieboekje: 

Noteboekje

Een echt hulpmiddel voor het onthaal van werknemers, het notitieboek je biedt essentiële informatie over veiligheid en gezondheid op het werk. Het biedt ook de nieuwkomer de mogelijkheid om aantekeningen te maken bij het onthaal in het bedrijf.

Download hier de informatieve inhoud uit het “onthaal notieboekje” of bestel exemplaren via ons bestelformulier.

Een checklist voor de uitzendkracht:

Checklist 1 nl

De uitzendkracht moet, net als elke nieuwe werknemer in het bedrijf, de nodige informatie verkrijgen om zijn werk goed en veilig uit te voeren.  Met de checklist "Onthaal" kan de uitzendkracht snel controleren of hij de essentiële informatie heeft ontvangen vooraleer hij aan zijn opdracht begint.

Download hier de checklist of bestel exemplaren via ons bestelformulier. De checklist is ook beschikbaar in:

Duits, Engels, Spaans, Portugees, Roemeens, Bulgaars, Pools, Turks en Arabisch. Klik op de taal om de checklist te downloaden. 

Een checklist voor de gebruiker:

Checklist gebruiker

Een onthaal van een nieuwe werknemer in het bedrijf moet voorbereid worden. Dankzij de "Onthaal" checklist kan de gebruiker het onthaal beter organiseren en ervoor zorgen dat hij geen informatie heeft verwaarloosd.

Download hier de checklist.

Een "Welkom in je nieuwe job" affiche:

Affiche on nl

De affiche is een visuele ondersteuning die de boodschap van de campagne versterkt: “Voor ons zijn veiligheid en gezondheid op het werk belangrijk. Wij besteden aandacht aan het onthaal."

Bestel via ons bestelformulier.

Hoe deelnemen aan de campagne?

Ben je een uitzendbureau?

  • Bestel de affiche van de campagne en informeer je uitzendkrachten over de verplichting van het onthaal bij de gebruiker
  • Bied een notitieboekje aan en geef uitzendkrachten een checklist
  • Informeer uw klant-gebruiker over de onthaalverplichting, voeg de "onthaal" checklist toe aan uw e-mails en bezorg hem onze infofiche “Onthaal” (klik hier).

Ben je een gebruiker, een preventieadviseur, een personeelsvertegenwoordiger?

  • Bestel notitieboekjes voor nieuwe werknemers in je bedrijf
  • Zet het thema van "het onthaal van uitzendkrachten" op de agenda van overlegvergaderingen
  • Gebruik de "onthaal" checklist om het onthaal van nieuwkomers in het bedrijf bij te houden

Ben je een leraar in een school?

  • Je kunt gratis campagnemateriaal krijgen om te verspreiden onder studenten die stage lopen of een studentenjob overwegen.

Ben je een uitzendkracht, een jobstudent?

  • Vraag je uitzendbureau of school om je PI-notitieboekje te ontvangen!

Om meer te weten over de verplichting van het onthaal:

klik hier naar de themapagina op onze website.