Sluiten
PBM: oog- en gehoorbescherming

Ogen


De oogbescherming heb je in verschillende uitvoeringsvormen. Er is de veiligheidsbril, de ruimzichtbril, het gelaatsscherm, de lasbril en de laskap. Opgelet: contactlenzen bieden geen bescherming en kunnen in een stoffige ruimte zelfs gevaar opleveren.

Veiligheidsbril


De veiligheidsbril heeft glazen van gehard glas of kunststof, het montuur is van onbrandbaar materiaal en is eventueel voorzien van zijkapjes. Een veiligheidsbril biedt bescherming tegen rondvliegende deeltjes of opspattende chemische producten.

Ruimzichtbril


De ruimzichtbril of overzetbril sluit aan op het gezicht en is meestal gemaakt van polycarbonaat met een elastiche band rond het hoofd. In de zijkant van de bril zitten ventilatiegaatjes. Een ruimzichtbril beschermt tegen rondvliegende deeltjes en opspattende chemische producten, maar biedt ook bescherming als je moet werken in een stoffige omgeving, zoals bij slijpwerken, hakken en boren.

Gelaatsscherm


Gelaatsschermen hebben een kunststof of metaalglazen scherm dat het gehele gezicht beschermt. Ze zijn eventueel voorzien van een kinbevestiging. Gelaatsschermen beschermen het gezicht tegen rondvliegende deeltjes, opspattende chemische producten, stof en gevaarlijke vloeistoffen. Ze zijn goed geschikt voor het werken boven het hoofd of bij het werken met hogedrukreinigers.

Lasbril


Lasbrillen bestaan uit twee ruiten, een donkere en een heldere en hebben dan ook twee functies. De heldere ruit zorgt voor bescherming tegen metaalsplinters en de donkere ruit tegen licht en warmte. Die donkere ruit is nodig omdat er bij het lassen ultraviolette straling vrijkomt. Die is schadelijk voor de huid en de ogen en kan leiden tot lasogen en huidkanker.

Lasbrillen worden gebruikt bij het autogeen lassen (dit is het lassen met gas). De lasbrillen beschermen de ogen tegen licht, warmte en metaalspetters.

Laskap


Laskappen, lasmaskers of lasschermen beschermen niet alleen je ogen, maar ook het gelaat tegen vonken, warmte en ultraviolette straling. Zij bevatten net zoals de lasbril meestal een heldere en donkere ruit. Vermits de ultraviolette straling van de vlamboog bij elektrisch lassen veel intenser is, is de donkere ruit vrijwel ondoorzichtbaar. Laskappen of lasschermen worden altijd gebruikt bij elektrisch lassen.

Gehoor


Wie werkt in een omgeving met schadelijk lawaai kan zich daartegen wapenen met gehoorbeschermers. Deze komen voor in verschillende vormen, gaande van watten of propjes, pluggen, universele oordoppen en otoplastieken tot oorkappen. Zorg voor een goede gehoorbescherming, want gehoorschade is bij langdurige blootstelling aan veel lawaai definitief en volkomen onherstelbaar!

Watten of propjes


Watten of propjes zijn geplastificeerde watten en bieden beperkte bescherming, de maximale bescherming gaat van ongeveer 5 tot 15 decibel. Propjes kunnen niet gereinigd worden en zijn bedoeld voor eenmalig gebruik.

Pluggen


Pluggen zijn speciaal vormgegeven kunststof staafjes of vervormbare schuimkunststof, die tussen duim en wijsvinger tot een rolletje worden samengedrukt en in het oor worden gebracht. Hun maximale bescherming is 20 dB(A).

Universele oordopjes


Universele oordoppen zijn speciaal gevormde doppen in schuimrubber of zacht plastic die soms vastzitten aan een beugel die om de nek wordt gedragen. Afhankelijk van de toonhoogte geven ze een bescherming tussen de 15 en 30 dB(A).

Otoplastieken


Otoplastieken worden op maat gemaakt van het oor van een individuele persoon. In het otoplastiek zit een filter die het geluid tegenhoudt. Er zijn otoplastieken met verwisselbare filters en met instelbare filters. Afhankelijk van de frequentie van het omgevingslawaai kan vaak een filter worden gekozen, waarbij de menselijke stem goed hoorbaar blijft, maar het lawaai wel gefilterd wordt. De dempingsgraad is afhankelijk van het soort filter.

Gehoorkappen


Gehoorkappen zien er uit als een grote koptelefoon. Ze sluiten de oren van de omgeving af. De beschermingsfactor is afhankelijk van de soort kap en van de toonhoogte van het geluid. Gehoorkappen hebben de beste dempingeigenschappen van alle gehoorbeschermende middelen omdat ze het volledige oor omvatten.

Gehoorschade


Geluidsniveaus vanaf 80 dB(A) kunnen gehoorschade veroorzaken. Het is dan ook vanaf dit geluidsniveau dat de werkgever verplicht is om je als werknemer in te lichten over de mogelijke gevaren. Vanaf 80 decibel moet hij je dus gehoorbescherming ter beschikking stellen. Je werkgever moet je ook voorlichten over het gebruik van de oorbescherming, en hij moet je de mogelijkheid bieden om je gehoor regelmatig te laten controleren bij de verplichte gezondheidscontroles.

> 85 dB(A)


Bij geluidsniveaus boven 85 dB(A) moet de werkgever maatregelen treffen om het lawaai te verminderen en ben jij als werknemer verplicht de verstrekte gehoorbescherming te dragen.