Gezondheidsonderzoeken 2019

2019

Meest voorkomende gezondheidsrisico’s in 2019

In 2019 hebben de deelnemende Externe Diensten (Attentia, Mensura, Cohezio, Securex en Liantis) 76 882 resultaten van gezondheidsonderzoeken van uitzendkrachten overgeheveld in de Centrale Gegevensbank. Dit vertegenwoordigt ongeveer 89% van alle uitgevoerde gezondheidsonderzoeken in de uitzendsector.
Elk jaar volgt PI de evolutie van de gezondheidsonderzoeken op. Dit gebeurt aan de hand van een bevraging via PI-M en de online tool PI-A, die ook wordt gebruikt om de gegevens te verzamelen over het aantal en de ernst van de arbeidsongevallen in de uitzendsector.

Op basis van de resultaten van de gezondheidsonderzoeken in 2019, heeft PI ook de meest voorkomende gezondheidsrisico’s geanalyseerd die in de werkpostfiches worden aangeduid in de uitzendsector.

Het « Hanteren van lasten" blijkt voor het derde opeenvolgende jaar het meest voorkomende risico te zijn met 19% van alle risico’s bij de verschillende medische onderzoeken die in de loop van het jaar zijn uitgevoerd.

Het risico verbonden aan "Veiligheidsfunctie" kwam op de tweede plaats met 10% en de risico's "Tetanus", "Ploegenarbeid", "Nachtarbeid" en "Lawaai" stonden met elk 7% op de derde plaats.

Dit jaar doet ook het gezondheidsrisico “lichaamstrillingen” zijn intrede in de classificatie met 2% van de meest onderzochte risico’s. De gezondheidsrisico’s in de categorie "Overige" 29% zijn verdeeld over ongeveer 319 verschillende risico's, waarvan sommige slechts één keer werden onderzocht.

Graphique NL des risques 2019

 

Gezondheidsrisico’s per geslacht

Uit de statistieken van Federgon voor het jaar 2019 blijkt dat er meer mannen dan vrouwen tewerkgesteld zijn als uitzendkracht. Inderdaad, 60,6% van de uitzendkrachten zijn mannen en slechts 39,4% vrouwen.

Uit de analyses (ditmaal van PI-M) blijkt ook dat de mannelijke uitzendkrachten vaker tewerkgesteld worden in functies die als “risicovol” voor de gezondheid worden geclassificeerd en bijgevolg ook vaker aan risico’s worden blootgesteld. Dat wil zeggen dat van het totale aantal uitzendkrachten dat in risicovolle functies wordt geplaatst, 79% mannen en 21% vrouwen zijn.

Gezondheidsrisico’s per leeftijd

Als we kijken naar de cijfers voor de leeftijdscategorie van uitzendkrachten die een gezondheidsonderzoek ondergaan, zien we al snel dat het de leeftijdscategorie "35-50 jaar" is die in 2019 het hoogste percentage van de onderzochte uitzendkrachten heeft met bijna 29,52%.

Uitzendkrachten die jonger zijn dan 21 jaar (4,5%) en die jonger zijn dan 18 jaar (0,22%) worden minder blootgesteld aan gezondheidsrisico’s en worden bijgevolg minder onderzocht.

Graphique âge NL 2019